Een paar jaar geleden stond Han Veerbeek (72) voor een dilemma. In zijn woonplaats Varsseveld kon hij niet uitbreiden. De keuze was het wagenpark inkrimpen of verhuizen naar een grotere hal. Het werd het laatste, daarvoor betrok Veerbeek een pand op bedrijventerrein De Rietstap in Dinxperlo. “Ik wilde mijn dierbare passie geen vaarwel zeggen. Op deze manier kan ik inhoud geven aan mijn oude dag. Dat wil ik blijven doen tot ik echt krakkemikkig word.” 

De eigenaar van het belevings- en ontdekkingsmuseum heeft het goed voor elkaar. Met zo’n veertig oldtimers heeft hij liefhebbers veel te bieden. Maar er zijn ook oude bromfietsen, motoren en historische naaimachines van onder andere het bekende merk Singer vanaf 1850 te zien. Verder beschikt het museum over een radio- en fotokamer. Een en ander wordt gelardeerd met Achterhoekse spreuken en gezegdes en bijzondere cartoons. “Er is voor ieder wat wils, mannen én vrouwen kunnen hun hart ophalen”, benadrukt Veerbeek.

Toch draait het vooral om oldtimers. Want daar ligt het hart van de voormalige garagehouder. Veerbeek runde van 1970 tot 1998 zijn eigen garage waarin hij ook als monteur werkte. Hij had prachtige voertuigen in onderhoud. Zoals de A-Ford van Johan Kramp van het gelijknamige bedrijf in Varsseveld. “Dat vond ik zo’n mooie wagen. Als ik later groot ben, wil ik dat ooit, dacht ik toen.” Nou, die droom kwam uit en hoe! De Achterhoeker kan nu kiezen met welke klassieker hij de weg opgaat. De gewone oldtimers voor de kleine man, zijn favoriet. “Het hoeft allemaal niet heel luxe en groot. Ik ben juist dol op vertederende auto’s. Daar heb ik een zwak voor.” Als voorbeeld noemt Veerbeek de Morris Minor en de Austin Seven. Van dat laatste model heeft hij twee exemplaren, een Box Salon uit 1930 en een Ruby uit 1938. “De vorm spreekt me enorm aan. De spatborden die doorlopen in de treeplanken, de staande koplampen en de spaakwielen, prachtig! Het zijn bijna kopieën van de grotere koetsen die meer bekendheid genieten.” Bijzonder zijn verder de rood-witte BMW Isetta uit 1962, waar je destijds met een motorrijbewijs mee mocht rijden en de Trabant die Veerbeek omtoverde in een Oost-Duitse politieauto. Maar ook de NSU Prinz 4 uit 1972 en DAF Daffodil 750 uit 1963 mogen gezien worden. “Vooral heel herkenbare auto voor velen.”

Het museum van Han Veerbeek is van maart tot eind oktober elke zaterdag (en iedere laatste zondag van de maand) geopend van 13.30 tot 17 uur. Groepen kunnen op afspraak het hele jaar door terecht. Voor meer informatie:  www.veerbeek-oldtimers.nl

Klik hier om jouw puzzel in te sturen