Annette Bronsvoort studeerde Nederlands recht en werkte daarna als advocaat, officier van justitie in Groningen, advocaat-generaal van het Gerechtshof Leeuwarden, hoofdofficier van justitie in Leeuwarden en plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland. Sinds april 2014 is ze burgemeester van Oost Gelre. “Het is een geweldige gemeente en ik heb een prachtige baan.” 

Wat is uw ambitie als burgemeester?

“Ik ben ambitieus. Wat fijn is het dan om in een ambitieuze gemeente burgemeester te mogen zijn. Het gaat heel goed in de gemeente. Toch wil je altijd verbeteren en onze vier kernkwaliteiten (evenementengemeente, innovatie bedrijvigheid, zorg en aandacht voor elkaar en het mooie landschap) verder ontwikkelen. Op deze aspecten moeten we als gemeente onze inwoners en bedrijven steeds beter blijven ondersteunen.”

Waarom bent u geknipt voor deze functie?

“Lastig om over mezelf te zeggen. Belangrijkste vind ik dat er een klik met de inwoners moet zijn. Dat is zeker het geval. Verder moet je als burgemeester over bestuurlijke kwaliteiten beschikken en graag het contact aangaan. Daarnaast kan het mensen helpen om in moeilijke situaties een luisterend oor te bieden. En iedere dag is anders. Prettig, want ik houd van afwisseling.”

Wat maakt uw gemeente zo bijzonder?

“Vaak zijn we te bescheiden in onze gemeente. Laat ik hier het goede voorbeeld geven. Oost Gelre is in alles nét even iets beter.”

 Wat is de leukste ervaring tot dusverre?

“Oost Gelre onderscheidt zich als een echte evenementengemeente met de Zwarte Cross, het Bloemencorso en de Slag om Grolle als 

belangrijke voorbeelden. We zijn al eens genomineerd als Evenementengemeente van het Jaar. In het juryrapport stond dat Oost Gelre een typische evenementengemeenschap is. De spijker op zijn kop en een prachtig compliment natuurlijk.”

Wat is uw favoriete plekje in de gemeente?

“Tussen de mensen. Ik vind het heerlijk om mensen te ontmoeten en het gesprek aan te gaan. In hun thuissituatie of tijdens openbare gelegenheden zoals evenementen. Je hoort dan van alles. Je leert ervan en je kunt het later bijvoorbeeld beleidsmatig gebruiken. Als je naar een specifieke plek vraagt, dan wil ik de Kerkepaden noemen. Daar kun je heerlijk fietsen en wandelen.”

Wat is uw levensmotto?

“Deurdonderen, de titel van een nummer van Normaal. 

Deze typische kreet hoort bij deze streek en bij mij.”

Hoe houden we de Achterhoek leefbaar en interessant?

“De bereikbaarheid moet worden verbeterd en de samenwerking met Duitsland mag worden versterkt. Voor alles geldt: we moeten het met elkaar doen. De gemeenschap speelt daarbij een grote rol. De overheid is er om initiatieven te faciliteren en een extra zetje als stimulans te geven. Een prima voorbeeld vind ik de realisatie van de verbeterde multifunctionele dorpsaccommodatie als brede maatschappelijke voorziening in Mariënvelde. De inwoners hebben er veel zelf gedaan in nauwe samenwerking met een professionele aannemer. Dat is een prima ontwikkeling, het bevordert de leefbaarheid.”

Waar wordt u echt blij van?

“Van de kernkwaliteiten van de gemeente en de kracht van de kleine kernen. Dan doel ik de mooie evenementen en de inzet daarbij van de vele vrijwilligers. Maar ook de innovatieve bedrijvigheid, het fraaie landschap en het typische naoberschap. Dat alles bestaat dankzij de betrokkenheid en inzet van de inwoners en biedt een prima fundament.” 

Wat betekent noaberschap in uw ogen?

“Zorg en aandacht voor elkaar. Je ziet het overal in terug. Mensen helpen elkaar, het zorgt voor zelfredzaamheid. Daarbij neemt de lokale overheid zeker ook een rol in. Maar de insteek is: we lossen het zelf wel op. Wat mezelf betreft, op de eerste dag van mijn ambtsperiode stond er een grote banner van de Zwarte Cross voor het gemeentehuis met de tekst: ‘welkom in de buurt.’ Dat voelde gelijk als een warm welkom.” 

Waar bent u het meest trots op?

“Op onze inwoners, bedrijven en organisaties. En de sfeer in onze gemeente. Samen krijgen we veel voor elkaar. De mensen zijn nuchter, iets te bescheiden maar hebben een groot doorzettingsvermogen. Daarbij wil ik de noodopvang van vluchtelingen in Zieuwent in 2015 zeker vermelden. Ze zijn daar geweldig opgevangen. Een mooi voorbeeld hoe het ook kan.” 

Klik hier om jouw puzzel in te sturen