Veel mensen in deze regio kennen Villa Berkenhof. Het huis dateert van 1932 en fungeerde enige tijd als pension. Het werd ook lange tijd bewoond door dokter Kuypers, de huisarts die van 1950 tot 1967 praktijk hield in Zelhem. Na zijn pensionering verkaste hij met zijn vrouw naar het huis aan de Meeneweg 1. De bekwame en sociale arts woonde er ruim dertig jaar. De eigenaren die het daarna in eigendom kregen, besloten tot een rigoureuze renovatie. Een complete modernisering was hard nodig, want het verkeerde destijds in slechte staat. Alleen de keldertrap en de dakpannen werden hergebruikt. De bewoners genoten niet lang van de grondige opknapbeurt. Ze besloten het, gedwongen door privéomstandigheden, vrij snel te koop te zetten.

Glas-in-lood ramen
Sinds 2006 zijn Henk Reindsen (51) en Debby Bruggink (47) de bewoners van Berkenhof. Inmiddels in het bijzijn van dochter Maud. “We zochten destijds een vrijstaand huis buitenaf, maar toch dichtbij het dorp. Deze villa stond al een tijdje te koop, we kregen een tip om eens te kijken en raakten gelijk verknocht. De woning verkeerde in prima staat en voldeed aan al onze wensen. Het is een leuk en praktisch huis met natuur rondom.” Het gemeentelijke monument heeft een romantische uitstraling. De witte stenen, de luiken voor de ramen en de karakteristieke elementen zoals glas-in-lood ramen, en-suite schuifdeuren, hoge plafonds en paneeldeuren zijn daar verantwoordelijk voor. De fraaie Afzelia Doussie parketvloer in visgraad met biesstrook, de gashaard, de vele nisjes en de woonkeuken met een granieten aanrechtblad geven ook een extra tintje aan het sfeervolle onderkomen.


Plek met volop zon
“Het is een gezellig huis waar iedereen zijn plek kan vinden”, merkt Debby op. Op de verdieping bevinden zich drie ruime slaapkamers waarvan één met openslaande deuren naar een groot balkon. Het overdekte terras in de vorm van een prieel en de grote tuin zijn andere pluspunten. Het perceel meet maar liefst 1.800 vierkante meter. “We zijn graag buiten, dat is echt genieten. Het lijkt net of je midden in het bos woont, maar toch is het een hele lichte plek met volop zon”, geeft Henk aan. Een stenen huisje kan dienst doen als garage, maar is ook geschikt te maken als gastenverblijf. Het stel heeft er altijd met veel plezier gewoond, maar verkoopt de villa vanwege gezondheidsredenen. “Door omstandigheden gaan we op zoek naar een huis met minder grond. Het is voor ons een prima plek geweest waar we graag oud waren geworden.”

Klik hier om jouw puzzel in te sturen