Halte Bontebrug lag op de doorgaande route tussen Doesburg en Gendringen. De woning van Ivor en Lesley kent een rijke historie. Het werd gebouwd in 1893 en deed lange tijd dienst als café, halteplek, kruidenierswinkel en bakkerij. ‘Geldersche tramhalte Bontebrug, kaarten alhier verkrijgbaar’, staat er nog steeds op de gevel. De originele winkelbel rinkelt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Op vrijdag en zaterdag is het kruidenierswinkeltje geopend voor publiek. De originele grutterskast met geëmailleerde naamplaatjes op de vele lades en vlakken biedt herkenning. Dat geldt zeker ook voor de oude kassa, de weegschaal en koffiemolen die op de toonbank staan te pronken. Elders in het pand bevindt zich de monumentale bakkerij met een traditionele oven, bakkersfiets, mixers en troggen. Alles ademt nostalgie. Voor bezoekers dé kans om herinneringen op te halen.

Voor Ivor is het huis bekend terrein. Hij woonde er als kind al. De familie Helmink bewoont het pand sinds 1937. Ivor, Lesley en hun zonen Finn (10) en Mads (7) vormen de derde en vierde generatie. De huidige bewoners betrokken de woning in 2004 en besloten tot een grondige opknapbeurt/verbouwing. Het kruidenierswinkeltje ging daarbij niet verloren. Integendeel, het werd nieuw leven ingeblazen en in oude luister hersteld. “Waarom sloop je het winkeltje er niet uit, werd ons gevraagd. Dan heb je een prachtige grote hal. Gezien de historische waarde zagen we dat helemaal niet zitten. Zo’n entree is juist heel bijzonder.”  Het winkeltje werd lange tijd gerund door de grootouders van Ivor. Met de opkomst van de supermarkten verloor het zijn functie. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw viel het doek. In 2016 gingen de deuren weer open. “Ouderen genieten zichtbaar. Je hoort er leuke verhalen, maar ook kinderen vinden het natuurlijk prachtig met al dat snoep.”

Het woonhuis is bijna een klein museum. Want elders in het huis bevindt zich nog de monumentale bakkerij. Ook hier heb je het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Ivor en Lesley vinden het geen enkel probleem dat ze ruimte moeten opofferen om deze onderdelen te conserveren. “We koesteren de historie en hebben genoeg plek in huis.” Dat oud en nieuw prima samen kunnen gaan bewijst een nieuw onderdeel. Sinds dit voorjaar is in de voormalige kolenschuur een fraai appartement gerealiseerd voor Bed & Breakfast of Bed en Beleving zoals Lesley het noemt. “Dat is een mooie uitbreiding en het valt prima te combineren met de andere activiteiten.”

Klik hier om jouw puzzel in te sturen