Het spoorwegstation van de Geldersche-Overijsselse lokaalspoorweg (GOLS) in Groenlo dateert van 1884. De spoorlijn op het traject van Winterswijk naar Enschede was voor personenvervoer in gebruik tot en met 1937. Daarna verloor het station zijn functie. Al reden er op het spoor nog wel goederentreinen, tot 1972 om precies te zijn. Een tante van Angela Roerdink had het 19e eeuwse gebouw lange tijd in bezit. “Mijn ouders woonden er tot vlak voordat ik werd geboren. Als kind speelde ik er na de verhuizing nog regelmatig. Het bleef in familiebezit en mijn vader hield hier kantoor. Die herinneringen maken het extra bijzonder.”

Historische waarde Vanaf de jaren tachtig raakte het stationsgebouw steeds meer in verval. Bijna 25 jaar geleden kregen Angela en Ronald de kans het pand, een gemeentelijk monument, te kopen. Ze waren erg enthousiast. Toch viel de restauratieklus nog behoorlijk tegen. “Het plan was om binnen drie jaar klaar te zijn, het duurde uiteindelijk tien jaar.” De grondige aanpak sorteerde effect, het ziet er allemaal erg mooi uit. Het stel is blij dat ze eraan zijn begonnen. “Het is een huis met een verhaal en historische waarde. Je ziet het terug in prachtige originele elementen.” De woonkamer deed vroeger dienst als ruimte voor de stationschef. Hij verkocht er de kaartjes. “Het oude loket is nog precies zoals toen met natuurlijk het schuifgedeelte. Dat is heel herkenbaar voor mensen.” De pet van de conducteur heeft er ook een prominente plek. In de kast hebben Angela en Ronald plankjes met daarop plaatsnamen van de stations in de regio waar de trein stopte. Nu wordt het serviesgoed erin opgeborgen.

Stuk spoor terug De bewoners koesteren de spullen uit het verleden, zoals een oude postzak en vrachtpakketjes. De bakelieten schakelaars, lambrisering het oude fornuis, aanrecht, wachtbanken en enkele schouwen zijn bewust gehandhaafd. Ze roepen nostalgische gevoelens op aan de tijd van weleer. Vanuit de woonkamer kom je in een tussenruimte, het deed dienst als wachtkamer tweedeklas. Zoals er in het gebouw ook een wachtruimte derdeklas was. In de eerste wachtkamer zit nog een kluis in originele staat. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om distributiebonnen in op te slaan. De ‘kluis’ heeft een tweede leven gekregen en dient nu voor de opslag van voedsel. “Dat is dus veilig opgeborgen”, aldus Angela. De spoorlijn was al enige tijd verdwenen. Eind 2016 is er bij het gerestaureerde station door de gemeente in nauwe samenwerking met de bewoners weer een stukje spoor geplaatst. De stichting SGSG heeft inmiddels ook voor een oude locomotief en een wagon gezorgd op het spoor. De opknapbeurt is in volle gang. Daarnaast is het de bedoeling om de spoorlijn te verlengen, zodat er ook een stukje gereden kan worden. “Dat maakt het beeld compleet en zorgt voor beleving. Op die manier wordt de geschiedenis nog verder tot leven gewekt.”
U kunt de stichting op een sympathieke manier financieel ondersteunen door een biels te adopteren. U krijgt dan een mooi messing naamplaatje op uw eigen biels.  Zie www.stationgroenlo.nl


Het voormalige stationsgebouw in Groenlo was eerder op televisie te zien op TV in het programma BinnensteBuiten: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/wonen-in-een-locomotiefstation

Klik hier om jouw puzzel in te sturen