Pure pech. Zo omschrijft hij het zelf. Jelle van Gorkom (28) kan zich de dag waarop het gebeurde nog goed herinneren. Samen met zijn trainingsmaatje en vriend Niek Kimmann wilde hij op Papendal meters maken. Hij rijdt in volle vaart als eerste de startheuvel af. Het gaat gruwelijk mis, een veiligheidsketting blijkt niet verwijderd. De gevolgen zijn desastreus. “Zelf weet ik er niets meer van. Het licht ging gelijk uit. Ik heb twee weken in coma gelegen.” De BMX’er liep bij het ongeval ernstige verwondingen op. Hersenschade, gebroken ribben, beschadigingen aan nieren, lever en milt en een scheurtje in zijn schedel. Het was een dubbeltje op zijn kant. Mede door zijn goede conditie kan Jelle het nog navertellen. Gelijk is er ook de angst dat hij als een kasplantje de rest van zijn leven moet slijten. Hij kan immers amper praten en lopen gaat helemaal niet. Echter, Jelle zou Jelle niet zijn als hij zich niet voor meer dan honderd procent stort op het revalidatieproces. “Daar komt mijn lijfspreuk weer naar boven: geef niet op, blijf erin geloven.” De artsen staan versteld van zijn gedrevenheid en sterke wil. Als een topsporter gaat hij de strijd aan en boekt resultaat. “Ik ging vooruit, maar veel langzamer dan ik eigenlijk wilde. En er was al snel het besef dat mijn sportcarrière ten einde was. Daar had ik het heel moeilijk mee. Het was een zware pil en het voelt nog steeds vreselijk. Mijn droom viel in duigen: een gouden plak op de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo en een mooi afscheid tijdens het WK in 2021 op Papendal.”  

“Ik revalideer nu drie lange dagen op het Daan Theeuwescentrum, speciaal voor mensen met hersenletsel. Daar volg ik een zwaar en intensief trainingsprogramma. Het gaat steeds beter, maar wel stapje voor stapje.” Zijn begeleiders spreken vol lof over hem. Jelle geldt als modelvoorbeeld. Hij staat te trappelen om te trainen, het heeft effect. Hij praat goed, lopen gaat ook steeds beter. Jelle is iedereen, vooral zijn ouders, vrienden en familie heel dankbaar voor de steun en hulp. 

Hoe ziet hij zijn toekomst? “Alles staat nu in het teken van revalideren. Op termijn ambieer ik een trainersfunctie in het BMX. Daarnaast wil ik trainers ondersteunen en fungeer ik als ambassadeur van het WK BMX op Papendal in 2021. Ik zou verder graag  mensen helpen en begeleiden die hersenletsel hebben opgelopen. Als ervaringsdeskundige ligt daar een mooie taak.”

Klik hier om jouw puzzel in te sturen