Dat het succes hun hele leven op de kop heeft gezet is was overdreven, lacht Suzan Stortelder. Daarvoor zijn zij en haar partner Freek Rikkerink net wat te Achterhoeks nuchter. Niettemin zijn er heel veel mooie dingen gebeurd, beaamt ze. Zeker nu het duo met zijn allereerste, zelfgeschreven single een dikke hit te pakken heeft. “Op nummer twee in de Top 40, een gouden plaat, tv-optredens, het zijn allemaal heel bijzondere ervaringen. Soms kunnen we het haast niet geloven. Tegelijkertijd kunnen we ook goed relativeren. Maar we genieten er enorm van.”

Het verhaal van Suzan uit Zieuwent en Freek uit Harreveld mag inmiddels haast bekend worden verondersteld. Ze leerden elkaar kennen op het Marianum in Groenlo, zaten in diverse Achterhoekse bandjes en kregen verkering. Bovendien bleken hun stemmen prachtig met elkaar te kleuren. Zo speelden ze her en der op feestjes en gingen ze voor de lol bekende popsongs coveren, maar dan in een heel eigen jasje. Die posten ze vervolgens op Facebook, in de hoop meer optredens te krijgen. Dat is aardig gelukt, mogen we wel stellen. Onder meer de heel eigen interpretatie van Don’t Let Me Down van The Chainsmokers werd in 2016 zelfs een doorslaand succes. Sindsdien trekt het duo, dat sinds enige tijd in Weesp woont, volle zalen. En is er nu ook een eigen liedje.

Suzan: “Door het succes van de covers kregen we steeds vaker het verzoek om zelf nummers te schrijven. Aangezien we van de covers ook heel eigen versies maken, was de stap naar eigen liedjes helemaal niet zo groot. Over ‘Als het avond is’ waren we best tevreden. Maar zo’n hit verwacht je natuurlijk niet.”

Album

Inmiddels werken Suzan & Freek aan meer nieuwe nummers. Later dit jaar komt er een EP of volledig album uit. “Ik hoop een heel album, maar dan moeten we wel voldoende goede liedjes hebben. Daar werken we heel hard aan.”

En ondertussen speelt het duo in alle bekende popzalen van Nederland. Van Paradiso in Amsterdam tot de Oosterpoort in Groningen, ze zijn allemaal uitverkocht. Ook dat is heel bijzonder, vindt Suzan, maar het meest kijkt ze uit naar Paaspop in Zieuwent.

“Geweldig leuk dat we daar spelen. Of ik het ook spannend vind? Misschien straks wel, als ik al die bekende gezichten zie. Maar ik heb vooral het gevoel dat de Achterhoek ons steunt en als één blok achter ons staat. Wat dat betreft blijft onze band met de regio heel sterk. Al onze familie en vrienden wonen er. We komen nog vaak thuis. Lekker samen een biertje drinken in de kroeg, één van de leukste dingen die er zijn.”

Klik hier om jouw puzzel in te sturen