Hacron Groen is allang niet meer het SW-bedrijf dat gras maait en schoffelt. Tegenwoordig is het een sociaal bedrijf dat de omgeving in een groot deel van het oosten van Nederland en ook over de grens in Duitsland onderhoudt. Het groenbedrijf richt zich op de bosbouw en de aanleg en onderhoud van groen in de stedelijke omgeving, recreatie- en buitengebieden en bij bedrijventerreinen, sportvelden, scholen, woningcorporaties, particulieren en instellingen. De ruim 250 collega’s werken vanaf acht locaties in de regio. Zo’n 70 tot 80 procent van de medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. 
De drie regiomanagers Ron Wassink, Evert Bussink en Richo te Kaat zijn het aanspreekpunt voor klanten en zorgen ervoor dat de medewerkers het hele jaar door werk hebben, zich kunnen ontwikkelen en opgeleid en gecoacht worden. “We willen onze medewerkers continuïteit bieden en we zoeken werk dat bij hen past”, vertelt Ron. “Dat betekent dat we hen ook in de wintermaanden aan het werk proberen te zetten bij opdrachtgevers. 
Denk aan inpak- en productiewerk en magazijnwerkzaamheden. We maken gebruik van de competenties van medewerkers en streven ernaar het maximale uit hen te halen door ze te ontwikkelen. Hierdoor voelen zij zich enorm gewaardeerd. Medewerkers kunnen eigenlijk alles leren in groenonderhoud.” 
Richo reageert: “Sommige mensen hebben pas op hun 40e hun eerste diploma! Het is geweldig om te zien hoe blij ze dan zijn. Het is ontzettend dankbaar om met deze doelgroep te werken.”

Kwaliteit
De grootte van de organisatie en de beschikbare kennis en ervaring van de vakmensen bieden grote voordelen voor opdrachtgevers, vertelt Richo. “De benodigde begeleiding gebeurt door kundige teamleiders en we hebben een groot en divers aanbod van werkzaamheden. Hierdoor kunnen we elke vraag oplossen en een totaalconcept leveren. Bovendien zijn we flexibel, kunnen snel schakelen en leveren kwaliteit. Afspraak is bij ons afspraak. De tevredenheid van klanten blijkt ook uit de verlengingen van contracten.” Voor zowel opdrachtgevers als de sociale diensten van gemeenten is het aantrekkelijk om met Hacron Groen te werken vanuit duurzaam ondernemen. Het bedrijf creëert kansen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het vinden van werk. Vaak stelt de gemeente contractueel sociale voorwaarden aan inkopen en aanbestedingen, maar het groenbedrijf moet het volgens Evert vooral hebben van kwaliteit en marktconforme prijzen. “We zijn bovendien duurzaam en innovatief; 
Hacron Groen bewerkt natuurlijke materialen tot speelelementen zoals paddenstoelen en evenwichtsbalken. Deze zijn voorzien van een veiligheidscertificaat en het duurzaamheidslabel NL Green.” 

Groenervaring
De drie regiomanagers hebben allemaal jarenlange ervaring in het groen. Richo en Evert werken zeventien jaar bij Hacron Groen en Ron tien jaar. Daarvoor hebben ze bij hoveniersbedrijven gewerkt. “In het groen creëer je iets van niets”, is de overtuiging van de heren. Evert: “Ons werk is gevarieerd en je hebt altijd te maken met onvoorziene omstandigheden. Mijn vader was hovenier. Ik kreeg het met de paplepel ingegoten. Het overbrengen van kennis van het vak en het gezamenlijk werken naar een mooi resultaat geeft erg veel voldoening. Het is geweldig om onze medewerkers te zien groeien. We doen het samen. Onze mensen zijn onze drijfveer.” 

Zorgzaam en sociaal
Richo, Ron en Evert hebben naast hun passie voor groen meer overeenkomsten: ze zijn geboren en getogen in de Achterhoek, getrouwd of wonen samen, hebben elk twee kinderen én ze zijn zorgzaam en sociaal. Ron is naast zijn werk druk met het trainen van het eerste elftal van Barchem, Evert zorgt veel voor zijn ouders in zijn vrije tijd en Richo is regelmatig als vrijwilliger actief bij diverse projecten. De echte Achterhoekers houden van de diversiteit van de regio, de cultuur en het Naoberschap en waarderen het zeer dat mensen elkaar wat gunnen. “Het voelt hier elke keer als thuiskomen.”