Linie Beishuizen en haar voormalige echtgenoot waren al een tijd op zoek naar een compacte boerderij op een rustige locatie, maar wel met directe buren. Ze vonden het achterhuis van De Til. Ze zagen de mogelijkheden van het onderkomen, al moest er nog wel veel gebeuren. We hebben vaker verbouwd, dus daar konden we wel doorheen kijken.” De ingrijpende verbouwing duurde 2,5 jaar. Het resultaat was verbluffend. Het appartement ademt sfeer en authenticiteit. “Een heel karwei natuurlijk, maar we hebben het met veel plezier opgeknapt. Het pakte ook heel goed uit. We kregen veel complimenten, dat zie je toch als een schouderklopje.”

Landerijen
Het woonhuis heeft een riante living met een open keuken, voorzien van vloerverwarming, een houten kachel en een trapopgang. De combinatie betonnen gietvloer met straatstenen geeft het geheel een bijzonder karakter. Het grote raam met openslaande deuren biedt toegang tot de tuin met een fraai uitzicht over de landerijen. Daarnaast bevinden zich op het terrein een in stijl gerenoveerde rietgedekt gastenverblijf en een kapschuur die dienst doet als garage en bergruimte met zolder. Boven bevinden zich twee slaapkamers, terwijl op zolder ruimte is voor extra slaapkamers. Het geheel ademt sfeer en historie. “Het is een warm en gezellig huis, dat vind ik heel belangrijk”, zegt de bewoonster. “Het paste altijd als een jas. En ook het contact met de buren was heel prettig. Die klik heb ik als heel waardevol ervaren. Je woont landelijk, maar niet alleen. Daarom neem ik ook met pijn in het hart afscheid. Het valt me best zwaar om hier te vertrekken.”

Hanzensteden
De Til is een rijksmonument en bestaat uit drie woondelen naast elkaar. Voor het behoud van een oude boerderij is het opsplitsen ervan, zoals in Toldijk een prima optie. Linie woonde in het achterhuis, de voormalige deel waar vroeger de koeien stonden. Het onderkomen heeft een lange geschiedenis. Zo is bekend dat handelaren vanuit Duitsland naar de hanzensteden als Zutphen, Doesburg, Deventer en Zwolle trokken. “Ze maakten destijds gebruik van twee zandwegen, één ervan kwam langs De Til, een gelegenheid om te eten en te overnachten. Daarom heette de plek ook een tijd De Tilplatz”, werd Linie verteld. “Het mooie is dat de naam De Til nooit meer mag verdwijnen, dat is door vroegere bewoners notarieel vastgelegd.”

Hooiopslag
Het woonhuis kent het comfort van de huidige tijd en ademt luxe. Tevens zijn er verschillende karakteristieke elementen bewaard gebleven, die combinatie maakt het bijzonder. De eeuwenoude gebinten zijn beeldbepalend. Op de verdieping is de voormalige hooiopslag nog herkenbaar, visueel een boeiend onderdeel. “Er zijn meerdere aspecten met een verhaal, dat is leuk om te weten en maakt het extra waardevol. Zo sliep de knecht op de deel en klom hij met een ladder omhoog naar de opkamer waar de dienstmeid verbleef. Dat ging vroeger op veel boerderijen zo, haha.”