Stef Hoitink (47) is zo al 2,5 jaar actief. Hij slaat daarbij twee vliegen in één klap: sportief bezig zijn en rommel opruimen. Vooral blikjes en plastic verdwijnen in de rugzak van Stef. “Het is een prima interval training. Rijden, afstappen en weer door. Meestal rijd ik zo’n vijftig kilometer op een dag.” Hoitink noemt zijn missie ook wel ‘pliken’, een samentrekking van plastic, blik en biken. “Leuk gevonden toch.” Hij is goed herkenbaar in zijn wielrenpak met daarop de Achterhoekse vlag. Zijn inzet blijft niet onopgemerkt. Regelmatig krijgt hij complimenten van voorbijgangers, velen steken spontaan de duim omhoog. “Natuurlijk is dat een stimulans. Hopelijk inspireer ik zo anderen.”

Bewustwording
“Je ziet steeds meer vuil liggen”, schetst Stef een teleurstellend beeld. “Het wemelt van het afval op straat, in bermen en zelfs in het weiland. Ik erger me daar aan. Ik kan me niet voorstellen dat mensen rommel zo maar van zich afgooien. Toch gebeurt het veelvuldig, dat kan niet anders. Het gemak waarmee mensen zooi van zich afgooien, zoals blikjes, flesjes vol met peuken, snackbakjes en snackzakken en zakjes hondenpoep kom je als zwerfafval tegen. Wie wil de wereld niet schoon achterlaten voor hun kinderen of kleinkinderen. Het is, denk ik, vooral een stuk bewustwording. Als je weet dat plastic en blik bijvoorbeeld voor veel milieuschade en dierenleed zorgt, dan bedenk je toch wel om iets op straat te gooien.” Hij maakt foto’s van wat hij tegenkomt en registreert het via een app, te vinden via www.litterati.org “Dit wereldwijde initiatief is erop gericht om bewijslast te verzamelen om grote bedrijven aan te spreken en een beroep op overheden te kunnen doen.” 

‘Petje af!’
Zijn doel is duidelijk: “Ik wil de Achterhoek schoon en groen houden. We hebben zo’n mooie streek, ook met het noaberschap daar ben ik echt trots op. Daar hoort in mijn ogen geen vuil bij.” Hij mist visie bij de beleidmakers op dit gebied. “Ik ben zeer nieuwsgierig naar antwoorden van gemeenten hoe zij de komende jaren denken de groter wordende hoeveelheid zwerfafval aan te pakken. En hoe gaan we de boodschap overbrengen aan de schoolgaande jeugd?” Hij krijgt in zijn strijd meer medestanders. “Je komt mensen te voet, met een rollator of zelfs een scootmobiel tegen die ook zwerfafval oprapen. Het zijn vaak minder vitale ouderen, petje af!” Zelf blijft hij ermee doorgaan tot het niet meer nodig is om rommel op te rapen. “Ik ben blij met het statiegeld op kleine plastic flesjes per 1 juli 2021 en het voornemen om een jaar later statiegeld op blikjes in te voeren. Dat helpt wel. Maar dat wil jammer genoeg nog niet zeggen dat ik mijn strijd kan staken.”

Volg Stef op Twitter: @StefHoitink en zie ook @Helemaalgroen